به گزارش ایسنا، انصاری که گفته میشود وبلاگش اخیرا به شدت مورد توجه طرفدارانش به ویژه در ایران قرار گرفته است، قصد دارد نخستین وبلاگ را در فضا بنویسد.
وی با اشاره به علایق ذاتی خود به ایران و ایرانیان گفت: من در ایران متولد شدم و سالها در آنجا نیز زندگی کردهام، بنابراین ریشههای بیشماری در ایران دارم و از این رو به شدت با ایرانیان و فرهنگ آنها احساس نزدیکی میکنم.
مواد خالص دارای جرم مخصوص ، حلالیت و نقطه ذوب و جوش معین است که از دیگر مواد براحتی قابل تشخیص است. اکثر مواددر طبیعت به صورت خالص وجود ندارند، بلکه به صورت مخلوط یافت می شوند. بطور مثال هوا مخلوطی از گازهای نیتروژن، اکسیژن، کربن دی اکسید، آرگون و ... است.
بیشتر موادی که در زندگی روزمره ما جای دارند از منابع طبیعی بدست می آیند و همانطور که گفته شد، این مواد در طبیعت به صورت مخلوط یافت می شوند. از آنجا که هر کدام از اجزای تشکیل دهنده مخلوطها دارای کاربردهای مختلف می باشند، جداسازی این مواد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال :
- نمکی که از منابع نمک بدست می آید در آشپزخانه مورد استفاده خوراکی قرار می گیرد.
- نیتروژن هم در ساخت مواد منفجره و هم در تهیه ی کودهای شیمیایی استفاده می شود.
- اکسیژن هم در علم پزشکی و هم در جوشکاری کابرد دارد.
بنابر این جداسازی این گازها از ترکیب هوا از اهمیت بالایی برخوردار است. کاهش منابع آبهای زیر زمینی و استفاده از آبهای دیگر در دستگاههای تصفیه ، احیای کاغذ باطله ها و..... اهمیت جداسازی ترکیبات را نشان می دهند.
مواد تشکیل دهنده مخلوطها ویژگی های خود را از دست نمی دهند و با روشهای الکتریکی ، مغناطیسی ، انحلال و نظایر آنها جدا می شوند.
از کنار هم قرار گرفتن یک یا چند ماده بدون از دست دادن ویژگی های خود مخلوط به وجود می آید، بنابراین برای جداسازی مخلوطها ابتدا باید ویژگی های مواد تشکیل دهنده را بدانیم.
مواد تشکیل دهنده مخلوطها از نظر نحوه پخش شدن به دو دسته تقسیم می شوند:
الف- همگن : ویژگی های این مخلوطها مانند هوا، آب نمک، آب گازدار و اتیل الکل در تمام سطح آنها به یک میزان پخش شده است و به آن محلول گفته می شود.
ب- ناهمگن : ویژگی های این مخلوطها مانند دوغ، آب وروغن زیتون در تمام سطح آنها به یک میزان پخش نشده است.
امولیسیون مخلوط مایع در مایع ، سوسپانسیون مخلوط جامد در مایع و آیروسل مخلوط گاز در جامد یا مایع است. از مخلوطهای گاز در جامد می توان دود و از مخلوطهای گاز در مایع مه را نام برد.
شمعی را به دوستانتان نشان دهید . به آن ها بگویید که می خوا هید شمع را روشن کنید ولی متأسفانه کبریت ندارید. مسلما عده ای سعی می کنند که به شما کبریت بدهند، ولی شما قبول نکنید وبه آن ها بگویید راضی به زحمت شما نیستم و خودم شمع را با آب روشن می کنم! مسلما دوستانتان تعجب می کنند و شاید حتی به شما بخندند. ولی توجه نکنید و لیوانی را پر از آب کنید، سپس مقداری از آن را بخورید تا همه متوجه شوند که آب معمولی است. حالا انگشت خود را در آب فرو برده و سپس روی فتیله ی شمع بگیرید تا یک قطره از آب روی آن بچکد، دوستانتان در کمال تعجب مشاهده می کنند که این شمع روشن می شود.
فکر می کنید دلیل آن چیست؟
شما قبلا یک تکه پتاسیم کوچک را در لابلای تارهای فتیله ی شمع قرار داده اید و وقتی یک قطر آب را روی آن می ریزید، واکنش شیمیایی بین پتاسیم و آب باعث اشتعال فتیله می شود.
یکی از روشهای شناسایی عناصر مخصوصاْ فلزات استفاده از رنگ شعله آنهاست. مکانیسم رنگی دیده شدن انها در شعله این است که هر گاه نور یا گرما به عنصر مربوطه تابانده شود، این عنصر از حالت پایه به حالت برانگیخته بالاتری میرود. یعنی یک یا چند الکترون از آن با جذب انرژی، از سطح انرژی پایه خود به سطح انرژی بالاتری میروند که به این عمل برانگیختگی می گویند. این حالت برانگیخته ناپایدار است و الکترون خیلی زود با نشر تابش به حالت پایدار قبلی خود بازمیگردد. این بازگشت که آن آسایش گفته می شود به صورت یک نور مرئی و تغییر رنگ شعلهی آتش مشاهده میشود. یونهای فلزی دیگر نیز به شعله رنگهای متنوعی میدهند و از قدیم از آنها در آتشبازی استفاده میشود. به عنوان مثال ترکیبات مس، رنگ آبی شعله را سبز میکنند. در آزمون شعله مس، رنگ شعله را به رنگ سبز در می آورد. به طور کلی عناصر فلزی قلیایی و قلیایی خاکی، رنگهای زیر را به شعله می دهند:
فلزات قلیایی:
لیتیم: قرمز(زرشکی) سدیم: زرد پتاسیم: بنفش روبیدیم: قرمز سزیم: آبی
فلزات قلیایی خاکی
منیزیم: سفید درخشان کلسیم: قرمز آجری استرانسیم: قرمز خونی باریم: سبز
جداسازی مخلوطها با روش القای الکتریکی
با مالش یک شانه پلاستیکی به مو الکتریسیته ساکن ایجاد می شود. هنگام در آوردن لباس پشمی جرقه زده شده و الکتریسیته ساکن ایجاد می شود.این پدیده ها نشان می دهند که اجسام در هنگام اصطکاک باردار می شوند. با توجه به تفاوت در ویژگی های الکتریکی مواد می توان مواد مخلوط را به اجزای سازنده آن تفکیک کرد.
در مخلوط هایی که یکی از مواد تشکیل دهنده آن توسط یک جسم باردار جذب می شود و دیگری جذب نمی شود، جداسازی با روش القای الکتریکی انجام می شود.برای نمونه می توان نمک و فلفل را با این روش جدا ساخت.
هنگامی که یک تیغه پلاستیکی باردار را به مخلوط فوق نزدیک می کنیم، فلفل سیاه را به سمت خود جذب می کند ولی نمک را جذب نمی کند. این مثال رفتار متفاوت الکتریکی اجزای مخلوط را نشان می دهد.در پایان باید یادآور شویم که این روش برای مخلوطهای با حجم کم بکار می رود و در صنعت کاربرد چندانی ندارد.