اجازه دهید در ابتدا تعریفی کلی از یک میکروپروسسور و یک سیستم میکروپروسسوری داشته باشیم . یک میکروپروسسور صرفنظر از ساختمان داخلی آن، اساسا" یک CPU که مخفف کلمات
( Centeral Processor Unit ) ، می باشد، هست و همانگونه که از اسمش بر می آید، وظیفه پردازش اطلاعات را بر عهده دارد.یک میکروپروسسور برای کار نیاز به مکانی دارد که دستورالعملهای مورد نیاز آن، در آنجا ذخیره شده باشد که به آن حافظه برنامه می گویند و از نوع و خانواده ROM ، میباشد. همچنین CPU نیاز به مکانی دارد که نتایج حاصل از پردازش را در آنجا بریزد که به آن حافظه داده می گویند و از نوع و خانواده RAM ، میباشد. به علاوه CPU برای ارتباط با دنیای خارج نیاز به آی سی ورودی،خروجی دارد. تمامی موارد ذکر شده، تشکیل یک سیستم میکروپروسسوری را می دهند.ملاحظه می کنید که یک سیستم میکروپروسسوری بسیار ساده و اولیه، برای کار نیاز به 4 آی سی دارد که باعث زیاد شدن حجم بورد و همچنین هزینه نهایی خواهد شد.
در یک تعریف کلی، یک میکروکنترلر ساده از تمامی امکانات ذکر شده برای یک سیستم میکروپروسسوری، به اضافه سیستم کلاک و تایمر،کانتر بر روی یک آی سی، تشکیل شده است. میکروکنترلرهای جدید مانند میکروکنترلرهای خانواده ATMEGA از سری میکروکنترلرهای AVR ، دارای امکاناتی مانند مبدل آنالوگ به دیجیتال، مقایسه کننده آنالوگ، مدولاتور PWM ، اسیلاتور WATCHDOG ، حافظه EEPROM داخلی و ..........، می باشند .
حال سؤال این است که چرا با وجود این همه امکانات در میکروکنترلرها هنوز از میکروپروسسورها استفاده می شود ؟
چون میکروپروسسورها علی رغم کم بودن امکاناتشان، دارای قدرت پردازشی به مراتب بیشتر از میکروکنترلرها می باشند ،ضمن اینکه میکروپروسسورها پردازنده های همه منظوره هستند، بر خلاف میکرو کنترلرها که دارای قدرت پردازش کمتری می باشند و برای اهداف خاصی طراحی شده اند.
از این رو در کامپیوتری که الان شما مشغول استفاده از آن و خواندن این مطلب هستید، از یک میکروپروسسور یا به اصطلاح همان CPU ، به دلیل قدرت بالای پردازش آن استفاده شده است. اما در سیستم کنترل دما و رطوبت یک گلخانه ، به دلیل عدم نیاز به قدرت پردازش زیاد و وجود تمام امکانات مورد نیاز برای کنترل دما و رطوبت، در یک میکروکنترلر، از یک آی سی میکرو کنترلر استفاده شده