در تلویزیون های پلاسما و ال سی دی بصورت مشابه پس از دریافت امواج مغناطیسی اطلاعات صدا و تصویر و جداسازی آن دو اطلاعات تصویر به دیتا های دیجیتالی دقیق تبدیل شده و بصورت آدرس دهی ماتریسی با سرعت بسیار بالا تک تک نقاط موجود روی صفحه نمایش را تحریک نموده و تشکیل تصویر صورت می پذیرد که تفاوت این دو تکنولوژی در ساختار صفحه نمایش ( پنل ) پلاسما یا ال سی دی می باشد .
در پنل پلاسما هر نقطه ( پیکسلpixel ) روی صفحه بصورت حباب شیشه ای با پوشش فسفر بسیار ریزکه با گاز های زئون ، کریپتون و . . . پر شده است بوده که از سه سلول به رنگ های اصلی تشکیل شده است که با عبور جریان الکتریکی مناسب با تصویر از هرکدام از این سلول ها، نور متساعد شده از هر رنگ و تداخل آنها با هم رنگ های ترکیبی و اصلی تصویر را تشکیل می دهد .
حال آنکه در پنل ال سی دی هر پیکسل از سه سلول با رنگ های اصلی ولی از جنس کریستال مایع تشکیل شده که پس از عبور جریان هر سلول کریستال متناسب بات جریان پلاریزه شده و تشکیل رنگ های تصویر را انجام می دهند ولی بدلیل اینکه این سلول ها نوری از خود ساتع نمی کنند با قرار دادن یک صفحه نورانی ( بک لایتback light ) پشت پنل و پلاریزه شدن کریستال مایع متناسب با تصویر هر پیکسل روشن شده و تصویر تشکیل می گردد .
آیا بین کیفیت تصویر در پلاسما و ال سی دی تفاوتی موجود میباشد ؟
از اینکه تلویزیون های پلاسما و ال سی دی تصویر باکیفیت عالی را بوجود می آورند شکی نیست اگرچه متخصصان دستگاهای بازی و سرگرمی هنوز معتقدند که تلویزیون های نسل قدیم ( سی آر تی ) تحرک تصویر را به بهترین نحو اجرا می نمایند . ولی پلاسما و ال سی دی نیز هر روز به سمت بهبود کیفیت تشکیل تصویر به مسیر خود ادامه می دهند .
در ابتدای راه تکنولوزی تلوزیون های نازک و تخت ، کیفیت رنگ و و تضاد رنگها در پلاسما خیلی بهتر از ال سی دی بود ، دلیل این امر هم این بود که که نقاط با رنگ مشکی بدلیل خاموش بودن هر پیکسل بطور کامل سیاه دیده شده و رنگها برجسته تر و شفاف تر دیده میدشدند. این پدیده را تصویر با کنتراست بالا جهت برتر شدن جزئیات تصویر می نامند اما در ال سی دی بدلیل وجود صفحه نورانی پشت پنل عبور پرتو های نورانی از لایه ال سی دی بوجود آوردن تصویر با کنتراست بالا مشکل بود زیرا در هر صورت مقداری نور از بین پیکسلها نشت کرده و سیاهی کامل را از بین میرفت . همچنین نشتی نورخلوص رنگه را نیز تحت تاثیر قرار میداد ولی در ال سی دی های تولید شده هر روز این نقیصه جبران شده و رو به بهبود است .حتی میتوان ادعا کرد کنتراست بالای ال سی دی های کنونی این معادله رو به نفع ال سی دی تغییر داده است .
همچنین در ابتدا جدا از مسئله کنتراست تصویر زاویه دید پلاسما های اولیه نیز بهتر از ال سی دی ها بود .به این معنا که هر چه شما از زوایای مختلف و از دور به صفحه نمایش نگاه کنید تصویر واضح و نمایان می شد .لازم بذکر است که این نقیصه نیز هر روز در تولید السی دی ها بهبود یافته و نه تنهابرخی از آنها مشابه پلاسما بوده بلکه بهتر نیز می باشد .
متخصصان بر این عقیده بودند که تصور در السی دی ها کمی مات بنظر میرسد مخصوصا در نمایش تصویر هایی با سرعت بالا مثل تصاویر ورزشی اما این نقص مربوط به مدل های قدیمی پنل ال سی دی بوده و در نسل جدید ال سی دی ای نقص بطور قابل ملاحظه ای جبران شده است بصورتی که این اختلاف خیلی ناچیز است .
این نکته جهت دانستن قابل توجه است که در هنگام خرید به این نکته توجه نموده که که مشخصه ریفرش ریت (refresh rate ) یا ریسپانس تایم ( response time) را بررسی نمود که بر اساس میلی ثانیه سنجیده می شود و هرجه عدد آن کوچک تر باشد تصویر های باسرعت بالا واضح تر طبیعی تر مشاهده می گردد.
قیمت : شاید بزرگترین مزیت پلاسما نسبت به ال سی دی قیمت مناسب تر آن باشد مخصوصا در تلویزیون های با سایز بزرگ که معمولا سایز های بزرگ پلاسما ارزانتر از ال سی دی با همان سایز می باشد .مسئله دیگر این است که تلویزون پلاسما از سایز 42 اینچ تا 63 اینچ را در بر میگیرد که این سایزها ارزانتر از ال سی دی است اما چنانچه بنابه محدودیت فضای نگهداری یا بنا بر سلیقه تلویزیون با سایز زیر 42 اینچ مورد نیاز باشد ، در اینصورت ال سی دی این نیاز را براورده می نماید .
شرایط محیطی : چنانچه محیط استراحت و تماشای تلویزیون شما محیطی پر نور می باشد ال سی دی تصویر بهتری به شما خواهد داد زیرا بازتاب نور در ال سی دی کمتر از پلاسما می باشد .
در این جا باید متذکر شد که رزولوشن ال سی دی از پلاسما بیشتر می باتشد بدین معنی که تهداد نقاط یا پیکسل های تشکیل دهنده تصویر در سطح صفحه نمایش در ال سی دی بیشتر از پلاسما بوده که باعث شارپ بودن تصاویرو مشههده بهتر جزئیات تصاویر می گردد .
هرچه عدد رزولوشن که معملا ضریب نقاط عمودی در نقاط افقی است بیشتر باشد تصویر از کیفیت بالا تری برخوردار است که بصورت 1288x768 و ..... نمایش داده میشود .
شاید در جایی این جمله را شما شنیده باشید که صفحه نمایش با 8/1 مگاپیکسل را دارا میباشد این دقیقا حاصل ضرب دو عدد نمایش رزولوشن می باشد .
مصرف انرژی : مصرف انرژی در ال سی دی کمتر از پلاسما می باشد به اینصورت که محاسبات نشان می دهند مصرف انرژی در ال سی دی 30 درصد کمتر از پلاسما می باشد .
وزن : ال سی دی همچنین سبکتر از پلاسما در سایز مشابه می باشد که حمل و نقل آن را آسانتر نموده و جهت نصب روی دیوار نیز مناسبتر است .
طول عمر مفید : طول عمر مفید ال سی دی بیشتر از پلاسما بوده بدین صورت که در پلاسما پس از گذشت 30000 ساعت کارکرد ، 50 درصد روشنایی کاهش یافته که آخرین مدل های پلاسما عمر مفیدشان بین 30000 تا 60000 ساعت بوده در حالی که در ال سی دی عمر مفید 60000 ساعت تضمین می گردد .
پس ماند تصویر بصورت شبح : ممکن است تاکنون شنیده باشید که تصویر ثابت شبح مانندی در صفحه نمایش دائما دیده میشود ای پدیده را " برن این"( burn in ) یا سوختن فسفر پیکسلها بواسطه وجود یک تصویر ثابت بمدت طولانی روی صفحه نمایش مینامند که در پلاسماهای جدید برای رفع این نقص تصویرهای محافظ صفحه ( اسکرین سیور screen saver) را طراحی نموده اند ولی در ال سی دی این پدیده دیده نمی شود .
حال اگر شما همچنان جهت خرید تلویزیون های بزرگ با قطر کم در فروشگاه بسر میبرید و قصد خرید تلویزیون سایز بالاتر از 42 اینچ را دارید و بودجه کمی دارین پلاسما پیشنهاد میگردد بدلیل آنکه بسیار ارزانتر است .
درحالیکه ال سی دی اگرچه رزولوشن بالایی را به شما عرضه میدارد اما از نظر قیمت گرانتر است پس با بررسی مسائل فوق و بودجه تخصیص داده شده تصمیم خواهید گرفت .چنانچه مسائل مالی و قیمت اهمیت ندارد و فقط کیفیت تصویر و رنگ مهم است بطور قاطع سایز بزرگ نیز ال سی دی پیشنهاد خواهد شد .
در ارتباط با سایز های زیر 42 اینچ ، در کل پلاسما منتفی می باشد