مواد خالص دارای جرم مخصوص ، حلالیت و نقطه ذوب و جوش معین است که از دیگر مواد براحتی قابل تشخیص است. اکثر مواددر طبیعت به صورت خالص وجود ندارند، بلکه به صورت مخلوط یافت می شوند. بطور مثال هوا مخلوطی از گازهای نیتروژن، اکسیژن، کربن دی اکسید، آرگون و ... است.
بیشتر موادی که در زندگی روزمره ما جای دارند از منابع طبیعی بدست می آیند و همانطور که گفته شد، این مواد در طبیعت به صورت مخلوط یافت می شوند. از آنجا که هر کدام از اجزای تشکیل دهنده مخلوطها دارای کاربردهای مختلف می باشند، جداسازی این مواد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال :
- نمکی که از منابع نمک بدست می آید در آشپزخانه مورد استفاده خوراکی قرار می گیرد.
- نیتروژن هم در ساخت مواد منفجره و هم در تهیه ی کودهای شیمیایی استفاده می شود.
- اکسیژن هم در علم پزشکی و هم در جوشکاری کابرد دارد.
بنابر این جداسازی این گازها از ترکیب هوا از اهمیت بالایی برخوردار است. کاهش منابع آبهای زیر زمینی و استفاده از آبهای دیگر در دستگاههای تصفیه ، احیای کاغذ باطله ها و..... اهمیت جداسازی ترکیبات را نشان می دهند.
مواد تشکیل دهنده مخلوطها ویژگی های خود را از دست نمی دهند و با روشهای الکتریکی ، مغناطیسی ، انحلال و نظایر آنها جدا می شوند.
از کنار هم قرار گرفتن یک یا چند ماده بدون از دست دادن ویژگی های خود مخلوط به وجود می آید، بنابراین برای جداسازی مخلوطها ابتدا باید ویژگی های مواد تشکیل دهنده را بدانیم.
مواد تشکیل دهنده مخلوطها از نظر نحوه پخش شدن به دو دسته تقسیم می شوند:
الف- همگن : ویژگی های این مخلوطها مانند هوا، آب نمک، آب گازدار و اتیل الکل در تمام سطح آنها به یک میزان پخش شده است و به آن محلول گفته می شود.
ب- ناهمگن : ویژگی های این مخلوطها مانند دوغ، آب وروغن زیتون در تمام سطح آنها به یک میزان پخش نشده است.
امولیسیون مخلوط مایع در مایع ، سوسپانسیون مخلوط جامد در مایع و آیروسل مخلوط گاز در جامد یا مایع است. از مخلوطهای گاز در جامد می توان دود و از مخلوطهای گاز در مایع مه را نام برد.