احزاب سیاسی پاکستان، بعد از استعفای پرویز مشرف رئیس جمهور سابق پاکستان، در رویا رویی با هم قرار گرفته اند و هر کدام به نحوی در تلاشند تا قدرت بیشتری را کسب کنند.
ائتلاف شکننده ای که به منظور مقابله با پرویز مشرف و برکناری او از مسند ریاست جمهوری بین حزب مردم پاکستان و حزب مسلم لیگ نواز شریف بوجود آمده بود، از هم پاشید و نواز شریف خودش را در جناح اپوزیسیون پارلمان قرار داد.
آصف علی زرداری سرپرست حزب مردم پاکستان، ظاهراً به تقاضای حزبش خود را کاندیدای ریاست جمهوری نموده که همین ماه این انتخابات دایرخواهد شد. و از جانب دیگر نواز شریف یکی از اعضای حزبش را کاندیدای این پست نمود.
این دو حزب که در مقابله با پرویز مشرف با هم ائتلاف نموده بودند، اکنون در رقابت با هم قرار گرفته اند. ریاست جمهوری توسط مجلس سنا، پارلمان مرکزی و مجلس نمایندگان ایالتی انتخاب می گردد.
در پارلمان مرکزی هیچ یک از احزاب اکثریت ندارند اما بیشترین نماینده ها از حزب مردم و در ردیف دوم حزب نواز شریف قرار دارد، در پارلمان ایالتی پنجاب اکثریت نمایندگان از حزب مسلم لیگ نواز شریف است و پارلمان ایالتی سند حزب مردم پاکستان بعد از حزب مهاجر قومی مومنت کرسی دارد در حالیکه در ایالت سرحد ? عوامی نشل پارتی کرسی های بیشتر و حزب مردم در درجه دوم قرار دارد، نواز شریف دراین ایالت نتوانسته پیروزی بزرگی داشته باشد. ایالت بلوچستان که کمتر کرسی دارد متعلق به حزب عوامی نشل، مسلم لیگ و احزاب ملی بلوچستان است. بنابر این آمار? برنده شدن در کرسی ریاست جمهوری برای احزاب کار ساده ای نخواهد بود. مردم پاکستان امیدوار بودند، که با کنار رفتن مشرف، اوضاع به سوی دموکراسی در تحول مثبت قرار خواهد گرفت اما کشمکش احزاب سیاسی دارد امید آنها را به یاس مبدل می کند.
به باور تحلیل گران سیاسی و با درک وضعیت کنونی پاکستان، سیاستمدار های پاکستان نمیتوانند تحمل یکدیگر را داشته باشند؛ بلکه در مقابل همدیگر اوضاع را خرابتر می سازند که سرانجام منجر به مداخله نظامی ارتش خواهد گردید.
مشکل حاد و غیر قابل مهاری که فرا راه حکومت جدید و احزاب سیاسی قرار دارد همانا، القاعده و طالبان پاکستانی می باشد. همین اکنون ارتش با طالبان در مناطق قبایلی مهمند و خیبر درگیر است، که مطابق بر گزارشات? تلفات زیاد و خسارات هنگفت از هر دو طرف روزانه از سوی رسانه ها به نشر میرسد.
آصف علی زرداری اخیراً در یک نشست خبری گفت که تا حال طالبان و القاعده پیروز بوده و ائتلاف بین المللی و پاکستان در مقابله با آنها شکست خورده اند. این اظهارات در حالی صورت می گیرد، که درگیری ها در پاکستان شدت بیشتر یافته است و دولت گروه طالبان را غیر قانونی اعلان کرد و دستور مسدود ساختن دارائی ها و حسابات آنها را در بانک های پاکستان مسدود نمود. به باور تحلیل گران نظامی، این اعلان دولت طالبان را وادار به عملیات گسترده در پاکستان خواهد نمود و مناطق وزیرستان بیشتر به تشنج کشانیده خواهد شد.
این تحولات منفی در پاکستان در حالی صورت میگیرد، که در افغانستان حملات طالبان بیشتر شده و تلفات عساکر ائتلاف به رهبری آمریکا و ناتو نگران کننده توصیف شده است که در مقابل تلفات افراد غیر نظامی در اثر بمباران های هوایی، مردم افغانستان را به خشم آورده است.
اوضاع پاکستان به طور طبیعی در روند اوضاع در افغانستان تاثیر گذار است، اگر حملات نظامی در مناطق وزیرستان از سرگرفته شود مراقبت جدی از سرحد برای افغانستان ضروری است ورنه برای مناطق چون پکتیا، پکتیکا و خوست مشکلات تازه و حادی از ورود طالبان پاکستانی بروز خواهد کرد که مهار آن مشکل آفرین خواهد بود.
تحلیل گران اوضاع منطقه اذعان میدارند، که اگر احزاب سیاسی پاکستان نتوانند بر مشکلات خود فایق آیند و همینطور در کشمکش سیاسی به منظور کسب قدرت و خواست های خود پافشاری بدارند، بحران بیشتر میگردد. در چنین حالتی ارتش که با اعلان رئیس ستاد ارتش آن کشور اشفاق کیانی، خود را از سیاست بدور نگهداشته است وادار به مداخله خواهد شد و مداخله ارتش کودتا، انحلال پارلمان و به تعلیق در آوردن قانون اساسی آن کشور می باشد. این تجربه به کرات در پاکستان به اجرا در آمده است.