روش های کاشت، داشت وبرداشت محصولات باغبانی در منطقه الموت قزوین
زمین های اختصاص یاقته به باغات در موارد زیادی شیب تند داشته و گاهی از نظر درصد سنگریزه و عمق خاک کیفیت پایین تری از اراضی اختصاص یافته به محصولات زراعی دارند .معمولا اراضی مورد احداث درختان مثمر و غیر مثمر را نه شخم میزنند و نه تسطیح میکنند .بلکه درختان را روی خطوطی که انتقال آب در جهت تقریبا عمود بر شیب امکان پذیر سازد می کارند .چاله را با بیل میکنند واستفاده از مته های تراکتوری(چاله کن ها)معمول نگردیده است .فاصله درختان ثابت نبوده و به شیب زمین بستگی دارد .اما در سال های اخیر برای کشت درختان سیب ،گیلاس و گلابی تا حدودی فواصل متناسب در نظر گرفته اند.
به طور کلی باغداران منطقه با تولید نهال اصلاح شده آشنایی لازم را ندارند .نهال های سیب (رد و گلدن ) گلابی ،گیلاس و گردو را از کرج تهیه میکنند.
درختان مثمر عبارتنند از :
آلبالو،آلو، آلو قطره طلا ،زرد آلو ،قیسی،شفتالو،هلو،گوجه سبز،گیلاس ، انار ، انگور ،به ،سیب،گلابی،بادام ،فندق،گردو،سنجد،زیتون،ازگیل{به زبان مردم منطقه کنس}زغال اخته و توت درختی.از توت درختی شیره محلی به اصطلاح دوشاب و همچنین از انگور نارس یا انگورهایی که امکان تهیه کشمش از آنها مقدور نمی باشد شیره انگور یا دوشاب تهیه می کنند.البته از کشمش و یا انگور غذای محلی به نام کچر (kocher)نیز تهیه میکنند.
درخت گردو در الموت از جایگاه ویژه ای بر خوردار است . درختان کهنسال گردو به تعداد زیادی در اطراف روستا ها وجود دارد .کاشت درخت گردو و به طور کلی در ایران به قدری اهمیت دارد که ان را درخت نسل ها میگویند.بعد از جنگ جهانی دوم و با پیشرفت صنایع چوب کشورهای غربی کارشناسانی را به مناطق گردو خیز ایران فرستادن تا از آن به عنوان روکش در صنعت خود مورد استفاده قرار دهند .
در الموت برای ایجاد جاده قزوین –الموت از راه حصار خروان ،اکبر آباد ،شیرکوه با مقرر شدن این که شرکت های خارجی به ازای احداث این جاده درختان گردو منطقه را قطع و با خود ببرند از این رو شمار درختان کهنسال در این منطقه ناچیز است {.البته در روستا هایی مانند ورک (verk)به دلیل نبودن راه ارتباطی در آن زمان درختان کهنسل فراوانی دیده میشود}.
درختان غیر مثمر:
تبریزی ،بید ،ملج،چنار ،عرعر،نارون (به اصطلاح محلی وزم )زبان گنجشک ( به زبان محلی ون).شیر خشت.
در منطقه الموت گیاهان دارویی فراوانی وجود دارد و چه در قدیم و چه در حال حاضر مورد استفاده واقع شده است.واز آن جمله میتوان به آویشن (به زبان محلی زوریه )،گل گاوزبان ،گل محمدی ، کفر گل( نوعی گیاه که به صورت بوته ایی رشد میکند واز غنچه آن غذایی میپزند که برای رفع کمر درد مفید است .)،چای کوهی (به زبان محلی تکیجه)،ججر(jejer)برای دفع سنگ کلیه مفید است و بسیاری از گونه های گیاهی خودرو دیگرکه بحث در باره آنها در اینجا نمی گنجد را میتوان نام برد.
داشت:
داشت درختان میوه شامل عملیات منظم و خاصی نیست اکثر باغداران منطقه با روش صحیح تربیت درخت آشنایی ندارند و اکثر درختان دارای تاج درهم و بی قواره اند.نحوه آبیاری درختان به شیب زمین بستگی دارد .در زمین های شیب دار که درختان عمود بر شیب کاشته شده اند با ایجاد حوضچه های کوچک در اطراف هر درخت انجام میگیرد.و یا به صورت نواری و در زمین های مسطح استفاده از کرت برای آبیاری معمول است.مبارزه علیه آفات درختان میوه در منطقه به طور پراکنده بوده و استفاده از سمپاش های 20 لیتری پشتی موتوری ودر مواردی زنبه ایی معمول است .
از آفات مهم که در محصولات کشاورزی منطقه وجود دارد میتوان به :لکه سیاه سیب و گلابی که تلفات زیادی را هر ساله در منطقه شامل میشود به طور مثال در روستای ورک عدم سمپاشی به موقع باعث از بین رفتن محصولات سیب باغداران این روستا در امسال (1386)گردید.از بیماری های شایع دیگر میتوان به مگس گیلاس اشاره کرد که سالانه باعث کاهش ارزش محصول گیلاس منطقه در بازار می شود ،از بیماری دیگر به کرم به ،سفیدک آرد آلود سیب وگلابی وآفات متعددی که به درختان گردو منطقه خسارت های زیادی وارد کرده است.
برداشت:
برداشت محصول در منطقه با وجود شرایط آب و هوایی مختلف در زمان خاصی انجام نمی شود .و دوری از بازار مصرف از مشکلات عمده باغداران منطقه است.آ?بالو آلو و در مواردی گیلاس و سیب را نیز خشک کرده وبه بازار ارائه میکنند.
مطلبی که به زودی بر روی وبلاگ ظاهرمیشود که به توصیه دوستان عزیز،برای کسانی که در گرایش زراعت فارق التحصیل شده یا مشغول به ادامه تحصیل هستند.{روش های کاشت،داشت و برداشت محصولات زراعی در منطقه الموت قزوین }منتظر باشید .
منبع:کتاب عقاب آشیان الموت نوشته ایرج کاظمی ورکی –با کمی تلخیص
از سریع ترین ، آسان ترین و با صرفه ترین راه آبیاری میباشد .هیدرو فلوم لوله های آبیاری دریچه دار میباشد .که عدم نیاز به حفاری ،قابل انعطاف بودن ،داشتن دریچه ی قابل تنظیم برداشت آب ،قابل دسترس بودن و خشک بودن سر مزرعه و عدم نیاز به سد از جمله ویژگی های بارز آن میباشد .
هیدروفلوم لوله بدون درزی است که به سادگی روی زمین قرار گرفته و به هر منبع آب اعم از حوضچه ، سر چاه ،و یا کانال های آب و .... وصل شده و نیاز به فشار کاری بسیار کم دارد . نوع آب از نظر وجود املاح و با غیر محلول تاثیر در کار نداشته و با هیدرو فلوم حتی میتوان از آبها ی گل آلود نیز در آبیاری استفاده کرد .این لوله از مواد درجه یک با افزودنی های لازم جهت مقاومت در برابر تابش مستقیم آفتاب با کیفیت بالا تولید میگردد . و در سخت ترین شرایط آب و هوایی و باد های تند کارایی خود را به اثبات رسانده است .
هیدرو فلوم یعنی صرفه جویی و راحتی کار!
کانالهای درجه 4 آبیاری :
دیگر نیازی به احداث کانال های درجه 4 آبیاری و در نتیجه بکار گیری ماشین آلات و کارگر و صرف هزینه های سنگین که گاهی خود یک پروژه خواهد بود نیست !
سد و آب بند:
نیازی به نصب آب بند در طول نهر های آبیاری بواسطه تغییرات اندک شیب نیست . هزینه های آن قابل صرفه جویی است.
لوله های سیفون :
نیازی به خرید سیفون ، هواگیری و نصب و جابجایی سیفون ها نیست هزینه های آن قابل صرفه جویی است .
مراقبت شبانه روزی :
نیازی به شب بیداری و مراقبت از جویهای گل آلود و قطع آب نیست .با هیدرو فلوم بدون نیاز به قطع آب میتوان در طول شبانه روز به آبیاری ادامه داد .به این لحاظ هیدروفلوم تطابق کامل با شبکه های مدرن توزیع آب داشته امکان حد اکثر بهره گیری از آب را فراهم می سازد . بعلاوه در این حال یک آبیار قادر خواهد بود کاری را که عموما" سه نفر انجام میدهند انجام دهد .
با توجه به مقاومت بالا هیدرو فلوم در برابر مواد شیمیایی کلیه مواد شیمیایی و کود های محلول در این روش ابیاری قابل استفاده است .بدون آنکه چیزی از آن در اثر تبخیر و یا نفوذ در زمین در حین انتقال هدر شود .
نصب و راه اندازی سریع و آسان :
لوله های هیدرو فلوم بصورت رول عرضه می شود که توسط تراکتور ، خودرو و یا کارگر بسادگی در طول مزرعه باز میشود لوله ها به سادگی قابل قطع و یا اتصال است بنحوی میتواند در هر طولی مورد استفاده قرار گیرد .برای جلوگیری از غلطیدن لوله در اثر وزن آب جهت استقرار کامل مناسب است .لوله را در شیاری به عمق 5 تا 10 سانتی متر روی زمین قرار داد . انتهای لوله را میتوان روی پشته خاک به ارتفاع تقریبی یک متر قرار داد .که به این ترتیب فشار وارد به لوله کنترل می گردد. نصب و راه اندازی هیدرو فلوم در زمانی کمتر از نصف روز امکان پذیر است.
هیدروفلوم برای آبیاری انواع کشت های ردیفی و کرتی از قبیل نیشکر ،چغندر ،گوجه فرنگی ،ذرت ،....ویا یونجه ،برنج،....همچنین انتقال بدون اتلاف آب از یک نقطه به نقطه دیگر به کار برده میشود .
هیدرو فلوم از دو راه مصرف آب را کاهش میدهد:
1- با قرار گرفتن به جای جوی سر مزرعه همزمان در هر نقطه دسترسی به آب وجود دارد و با توجه به قابلیت تنظیم دریچه ها آبیار میتواند بدقت مقدار آب لازم را با توجه شرایط کشت برداشت نموده و از هدر رفتن آب از انتهای شیارها جلوگیری نماید همچنین پس از اتمام آبیاری باقیمانده آب در جوی سر مزرعه تلف نمی شود .
2- با هیدروفلوم میتوان با مقدار آب موجود بدلایل زیر سطح زیر کشت آبی را در مقایسه با روش های سنتی افزایش داد.
سایر مزایا :
- کمترین سرمایه گذاری در مقاسه با سایر روش ها ی مدرن آبیاری به میزان یک دهم تا یک دوازدهم سیستم های موجود .
- عدم نیاز به مصرف انرژی واستفاده از موتور و پمپ در امر آبیاری و در نتیجه حد اقل هزینه تعمیر و نگهداری و عدم نیاز به پرسنل متخصص در مزرعه .
- تقلیل کارگران مورد نیاز آبیاری به یک سوم همچنین توجیه سریع کارگران و سهولت نصب و جمع آوری و استفاده مجدد.
- حفاظت از خاک و عدم ایجاد رطوبت ناخواسته و در نتیجه ایجاد قارچ وهمچتین علف های هرز.
2-سیتوکنین:تاثیر مثبت دارد .
3-جیبریلین :مهمترین آن در فرایند تنژگی است که باعث از بین رفتن خفتگی می شود .تسریع در فرایند نسخه برداری .فعال شدن آنزیم هایی که در گوارش نقش دارند کمک میکند .
4-اسید آبسیزیک:ممانعت کننده تنژگی و بذور جوان و زود رس .
5-اتیلن :تنها هورمونی است که به صورت گاز وجود دارد .وبر فرآیند تنژگی تاثیر مستقیم دارد.
سهیل شعبانی ورکی
توضیح سبک ساندا و سانداوانگ
سبک پرقدرت و مستقل ساندا (سانداوانگ)از سال 1380به طوررسمی
توسط استاد محمد پور غلامی در کشور مابنیانگذاری شد و طی مدت
کوتاهی توانست خیل عظیمی از جمعیت هنرهای رزمی را به خود جذب
نماید.ساندا به عنوان یک سبک مستقل و کاملا مبارزه ای و کار بردی
کونگ فو چینی از جایگاه ویژه ای در ورزش ووشو
جهان بر خوردار بوده و به عنوان یک سبک مرجع
مورد توجه کسانی که بیشتر پیگیر تکنیکهاواصول مبارزاتی میباشد
با توجه به اینکه در کلیه کشورهای صاحب نام در ووشو و کونگ فو
چینی سبک ساندا (ساندا وانگ)به عنوان یک سبک مادر مبارزه ای
مخصوصا در جهت پشتوانه سازی برای قهرمانان سانشو به شدت
مورد توجه قرار گرفته و هنر جویان این سبک با پیگیری موارد
مسابقه ای و مبارزه ای خود بر روی سکو و شیوه ساندا بی سای
و در داخل رینگ به شیوه سانداوانگ جن با سای و برای رقابت های
سانشو از شکل اماتوری بر خوردار می باشد.