«سید محمد کاظم موسوی شوشتری» در دوازدهم اردیبهشت ماه 1325 در شهراهواز دیده به جهان گشود. وی ازکودکی به موسیقی علاقمند بود و از هر جا و مکانی که صدای رادیو و سازی رامی شنید به آنجا رفته وبا دقت وشوقی زائدالوصف به نغمات گوش می داد، تا اینکه به سن هشت سالگی رسید و به کمک پدرش ویولونی تهیه کرد وبه نزد یک ویولونیست به نام «شباهنگ» رفت و مدت چهار سال نزد ایشان مشغول فراگیری ویولن شد.
با شنیدن صدای ساز «استاد کسایی» از رادیو، تحت تاثیر قرار گرفت و از آن پس در محضر استاد حسن کسایی به آموختن نی روی اورد.
موسوی درسال 1346 توسط «استاد احمد عبادی» به رادیو می رود و همکاری خود را با ارکستر گلها آغاز می کند و علاوه بر آن، با ارکستر مجلسی و ارکستر سنفونی تهران نیز همکاری می نماید.
موسوی پس از چندی توسط مرتضی حنانه به تلویزیون دعوت و در آنجا مدتها همکاری داشته و درسال 1350 وارد مرکز حفظ واشاعه موسیقی ایران شده و زیر نظر دکتر صفوت مشغول کارمی شود. وی ردیفهای موسیقی سنتی ایران را نزد «استاد سعید هرمزی» و «استاد فروتن» می آموزد و مدتی نیز از استاد محمود کریمی تعلیم می گیرد. به گفته خودش به مدت 6 سال تحت تاثیر ساز استاد «احمد عبادی» در خدمت ایشان به فراگیری سه تار نیز اهتمام می ورزد.
استاد موسوی مسافرتهای زیادی جهت شناساندن موسیقی سنتی ایران همراه اساتید دیگربه کشورهای مختلف داشته است. پس از استاد حسن کسایی - که به حق زنده کننده سبک جدید نوازندگی برروی نی است - محمدموسوی نیز یکی ازبهترین نوازندگان معاصر نی در موسیقی اصیل ایران می باشد. ساز اوازقدرت ولطافت خاصی برخوردار است که جایگاه او را در بین موسیقیدانان ونوازندگان معاصر مشخص می سازد.
محمد موسوی در طی نیم قرن فعالیت هنری اش با بسیاری اساتید و بزرگان موسیقی همچون : تاج اصفهانی، جلیل شهناز، دادبه، فرامرز پایور، اصغر بهاری، محمدرضا شجریان، رضا ورزنده، فرهنگ شریف، فریدون حافظی، اکبر گلپایگانی، پرویز مشکاتیان، حسین علیزاده، شهرام ناظری، محمد اسماعیلی و ... همنوایی و همنوازی داشته است.
از مشهور ترین آثار بی کلام او می توان به افشاری، همایون، از نیستان، دشتستانی، تنگسیری، بشنو از نی، نغمه، کنسرت فرانسه، و آثار متعددی با همکاری گروه اساتید (به سرپرستی استاد فرامرز پایور) اشاره کرد.
مشهورترین آثار با کلام وی با همراهی و هم آوازی «استاد محمدرضا شجریان» ثبت شده که بهترین نمونه ی آن اثر جاودانه ی «نوا ، مرکب خوانی» می باشد.
محمد موسوی در تاریخ سه شنبه 13 آذرماه 1386 در برنامه شبانه ی رادیو پیام حاضر شد و به مدت 4 ساعت میهمان علاقمندان موسیقی بود. جهت دریافت این برنامه ی رادیویی روی لینک های ذیل کلیک کنید.
بخـــش اول - 24:43 دقیقـــه - 5.9 مگـــابـــایــــت
بخــش دوم - 25:13 دقیقــه - 6.05 مگــابـــایــــت
بخـش سـوم - 24:45 دقیقــه - 5.93 مگــابــایــت
بخـش چهـارم - 24:48 دقیقـه - 5.86 مگـابــایــت
بخـش پنجـم - 24:47 دقیقـه - 5.94 مگــابـــایــت
بخـش ششـم - 21:45 دقیقـه - 5.21 مگـابـایــت
بخـش هفتـم - 24:54 دقیقـه - 5.97 مگــابــایــت
بخـش هشتـم - 24:44 دقیقـه - 5.93 مگـابـایــت
سیاوش کسرایی
سیاوش کسرایی ، در سال 1304 هجری خورشیدی در هشت بهشت اصفهان متولد شد . وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران به پایان برد . برای ادامه ی تحصیل به دانشکده ی حقوق راه یافت و در رشته ی حقوق سیاسی به تحصیل پرداخت و لیسانس خود را دریافت کرد .
کسرایی شاعری هنرمند و توانا و بلند آوازه است . اشعارش از ویژگی های خاصی برخوردار می باشد ، انسجام کلام و لطف سخن و مضامین بلند و تخیل عالی از ویژگی های شعر اوست . وی از سال 1325 اشعارش را با نام مستعار « کولی » در ورزنامه ها ومجله های کشور منتشر می کرد .
کسرایی اثر هنری را وقتی دارای ارزش و اعتبار می شناسد که ضمن برخورداری از تمام خصوصیات و ارزشهای هنری راهگشای مردم به خوبیها باشد . به عقیده ی او : « قالب و محتوای شعر فارسی بتی نیست که نتوان به پیکرش دست زد . تغییراتی که از لحاظ فرم در شعر جایز می باشد همان تغییراتی است که دنباله ی منطقی اوزان عروضی است منتها باید در نوع استفاده از آن دقت کافی مبذول داشت و این کار با رفتن از وزنی به وزن دیگر بر حسب تقاضای محتوا تغییر می کند . »
سیاوش کسرایی در سال 1336 نخستین مجموعه از اشعار خود را به نام « آوا » انتشار داد و دومین منظومه ی شعری او به نام « آرش کمانگیر » که در سال 1338 به چاپ رسید . این منظومه به قدری بلند و عالی بود که به سرعت در میان مردم و در سر زبانها افتاد و حتی به کتب درسی راه یافت . « با دماوند خاموش » در سال 1345 و « خانگی » در سال 1347 و « خون سیاوش » ، « سنگ و شبنم » ، « به سرخی آتش به طعم دود » ، « از قرق تا خروس خوان » ، « آمریکا ! آمریکا » ، « چهل کلید » ، « پیوند » ، « ستارگان سپیده دم » ، « مهره سرخ » ، که منتخب سیزده دفتر شعر او با عنوان « از خون سیاوش » توسط انتشارات سخن در سال 1378 در تهران به چاپ رسیده است .
کسرایی سال های آخر عمر خویش را در خارج از ایران از جمله افغانستان ، شوروی سابق و اطریش به سر برد و سرانجام در کشور اطریش در سال 1375 به دیار باقی شتافت .
« اشک مهتاب »
به من گفتی که دل دریا کن ای دوست
همـــه دریـــا از آن مــا کــن ای دوست
دلــــم دریـــا شــد و دادم بــــه دسـتت
مکش دریا به خون ، پروا کن ای دوست
کـنـــار چشمــــه ای بودیـــم در خــواب
تـــو بـــا جــــامــی ربـــودی مــاه از آب
چــــو نـــوشیــدیــم از آن جـــام گـــوارا
تـــو نیلـوفـر شـدی مـن اشـک مهتــاب
تــن بیشـه پــر از مهتــاب امشب پلنگ کوههـا در خوابه امشب
به هر شاخی دلی سامان گرفته دل من در تنم بی تابه امشب
نی حدیث راه پرخون می کند قصه های عشق مجنون می کند
همیشه موسیقی در زندگی انسان موثر بوده و این را همه حس کرده و لمس کرده اند و حتی محققان روی این مسئله تحقیقات فراوانی انجام داده اند و تاثیر موسیقی را بر روان و احساس انسان و حتی حیوانات و گیاهان اثبات کرده اند.
اما مطلبی که در زیر می نویسم گویای تاثیر اعجاب انگیز نی ، بعنوان احساسی ترین ساز نسبت به عواطف و علایق بشری است ، چون نی بعد از آواز بعنوان حنجره دوم انسان به حساب می آید. و از آنجا که به گفته ی بسیاری از اساتید اگر نی را از روی دل نواخت می توان حتی بر روی حیوانات هم اثر گذاشت .
مطلب زیر شرح خلاصه ای از نجات دو نوجوان بوسیله نوای گرم و حیات بخش نی می باشد:
روز شنبه مورخ 16/4/86 ساعت 22:00 شبکه سه سیما برنامه مستندی پخش کرد که موضوع آن نجات یک نوجوان بوسیله صدای نی بود آن هم پای چوبه دار ، جالب اینکه علاوه برنجات جان خودش جان یک نوجوان دیگر هم نجات داد یعنی اولیای دم پس از شنیدن صدای نی رضایت دادند .
سینا پایمرد 17ساله در سال 83 جوانی رادر یک درگیری به قتل رسانده بود که با حکم قضات شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به قصاص محکوم شده بود. حکم اعدام سینا پس از این ماجرا از سوی قضات دیوان نیز تایید شد اما در نهایت ، سحرگاه روز اعدام با موافقت اولیای دم پرونده سینا 17 ساله برای بار دیگر به زندگی برگردانده شد.
سینا پای چوبهدار نی نواخت
ساعت 5 صبح آخرین چهارشنبه شهریور 85 است و دو محکوم به مرگ (سینا و علی) را جهت اعدام به پای چوبه دار می برند.
شیونهای خانوادههایشان بالا می گیرد ، افسر جانشین از در زندان بیرون میآید و از خانواده دو محکوم به مرگ (سینا و علی) میخواهد تا محل را ترک نکنند. امید در دل دو خانواده جان میگیرد و در میان اشک مادران آنها لبخند کمرنگی نمایان میشود.
پدر سینا پایمرد روز گذشته را اینچنین وصف کرده است: حوالی ساعت 5 صبح من همراه همسر و پسر کوچکترم مقابل در بودم. هر طور که میشد از مسوولان خواستم تا بگذارند برای یکبار دیگر سینا را ببینم. کسی حرفهایم را گوش نمیکرد. شاید مسوولان نمیشنیدند که چه میگویم. وقتی افسر جانشین را دیدم در یک لحظه فکر کردم سینا را بالای چوبهدار بردند اما او گفت که سینا سازش را میخواهد.سینا نی میزند. ساز را به او دادم. جابری- قاضی اجرای احکام- ساز را بازرسی کرد و آن را به سینا داد.
سینا در پای چوبهدار به عنوان آخرین خواستهاش سازش را خواسته بود. مسوولان ساز را به دست پسرم رساندند و سینا پای چوبهدار شروع به نواختن نی کرد.
سینای نوجوان من که در این چند سال گویا سالها بزرگتر شده است نی زد و همه خانوادههایی که در محوطه حضور داشتند با صدای نی سینا گریستند.
یکی از زنانی که در محوطه بود و گویا اولیای دم پرونده دیگری بود با شنیدن صدای نی سینا نزد طرف دیگر پرونده رفت و رضایتش را اعلام کرد. سپس نزد خانواده ولی دم پروندهها رفت و از آنها خواست تا آنها هم راضی به رضایت بشوند.
اولیای دم پرونده طرف ما هم از آنجا که انسانهایی تحصیلکرده و محترم بودند، با شنیدن حرفهای این زن رضایتشان را اعلام کردند.
دومین نجاتیافته از اعدام
محکوم به مرگ دیگری که قرار بود سحرگاه روز گذشته در محوطه زندان اوین تهران اعدام شود، پسر جوانی به نام علی بود که اواخر اسفندماه سال 82 جوان دیگری را به قتل رسانده بود.
بله سینا درست تصمیم گرفت و نی کار خودش را کرد. دو نفر که متهم به قتل غیر عمد بودن نجات یافتند.
منبع خبر :
روزنامه کیهــــــان
ارکستر سنتی دفتر موسیقی به سرپرستی و آهنگسازی «محمدجلیل عندلیبی» به همراه «حسن ناهید»،«هادی منتظری» و «بهنام وادانی» 20 تا 22 تیرماه در تالار وحدت به اجرای برنامه میپردازد.
«محمدجلیل عندلیبی» گفت:این کنسرت را در دو بخش با عنوان سید اعظم و به یاد «منصور سینکی» برگزار میکنیم که در بخش اول به همراه تکنوازانی چون «حسن ناهید»،«هادی منتظری»، «بهنام وادانی» و بنده قطعاتی را در دستگاههای ابوعطا، شوشتری ،سهگاه اجرا خواهیم کرد.همچنین در بخش دوم که به یاد مرحوم «سینکی» یکی از اعضای گروه به روی صحنه میرویم، در دستگاههای نوا، دشتی و فرود به شور به اجرا میپردازیم و در نهایت کنسرتمان را با اجرای یک قطعه کردی و سماء به پایان میبریم.
وی افزود: قطعات این کنسرت بر اساس اشعاری از «سعدی»،«عارف نقش بندی»، «شیخ بهایی»و «شاهرخ اورامی» شکل گرفته که توسط 4 خواننده اجرا خواهند شد.
این نوازنده سنتور در خصوص انتخاب 4 خواننده برای این کنسرت اظهار داشت: من احساس کردم مردم از یک خوانندگی خسته شدهاند به این دلیل با یک نوعآوری جدید 4 خواننده را در کنار گروه کر قرار دادهام که به صورت سوال و جواب با هم نجوا کنند.
سرپرست گروه مولانا درباره قطعه سیداعظم که قرار است در بخش اول این کنسرت اجرا شود،گفت: من این کار را به توصیه و سفارش کسی نساختهام بلکه از آنجایی که در یک خانواده اهل عرفان و هنر تربیت یافتهام اقدام به ساخت چنین قطعهای کردم.
وی با بیان اینکه این قطعه پیامی به جهان است، بیان داشت: در این قطعه به جای تعریف از حضرت محمد(ص)،آرمانهای ایشان را با عنوان امت واحد، صلح، آرامش، نیک بختی و نیک ورزی با زبان پرنفوذ موسیقی بیان کردهام.
سه شنبه ، 12 تیر ، سالروز تولد استاد حسن ناهید بود .او در سال 1322در کرمان متولد شد .
ولی اصلیتی شیرازی دارد . که از لهجه ی زیبایش هویداست .
استاد نا هید از معدودهنر مندان نی نوازی است که به نت مسلط است .چنانکه در نواختن قطعات استاد پایور تبحری خاص دارد .
بنده نیز این افتخار را دارم که شاگرد غیر مستقیم
( با یک واسطه - استاد عظیمی) این استاد بزرگ هستم.
استاد ناهید در سال 84 به دلیل سکته قلبی در بیمارستان بستری شد و از آن پس فعالیتش به واسطه بیماری کاهش پیدا کرد. که برای ایشان آرزوی سلامتی میکنیم .
در ادامه مصاحبه ی استاد را با برنا مه ی
طلوع ماه سیما رابرای دانلود قرار میدهم :
(حجم فایلها کم است زود دانلود میشه . منبع : همنوا با سوز نی )
قسمت اول مصاحبه با استاد حسن ناهید
قسمت دوم مصاحبه با استاد حسن ناهید
قسمت سوم مصاحبه با استاد حسن ناهید
متن که مقدمه ایست از دکتر حسین عمومی ( نوازنده نی ساکن آمریکا)، که در آغاز همایش "نگرشی نو به ساختار ساز نی" قرائت شد را بنویسم :
بیزارم از آن گوش که آواز نی ا ُشنود
وآگاه نشد از خرد و دانش نایی
"مولانا"
نی به عنوان قدیمیترین وسیله موسیقی ساخت دست بشر شناخته شده است. نتیجه کاوشهای بعمل آمده در این زمینه، تاریخ استفاده از گیاه نی را برای ساختن سازهای بادی در ارتفاعات امریکای جنوبی (در کشور پرو) به ده هزار سال قبل باز می گرداند. نقاشان ایرانی در مینیاتورهای خود از هزار سال قبل تصویر "نایی" را در جلسات سماع همراه با دف به تصویر کشیده اند.
نی در موسیقی دراویش ترکیه در استامبول و قونیه دارای اهمیت ویژه ای است و صدای نی همواره در مراسم ذکر در تکیه ها به گوش می رسد.
دانلود یک تراک صوتی از کیوان ساکت --- از اینجا دانلود کنید.
دانلود قطعاتی از کیوان ساکت:
• راز مهتاب (از آلبوم آن سوی آب و گل)
• شادی (از آلبوم شبی با خورشید)
• پرواز زنبور عسل (از آلبوم شرق اندوه)
• آرزوی بزرگ ( از آلبوم شبی با خورشید)
• آواز اصفهان (از آلبوم شبی با خورشید)
• برگ و باد (از آلبوم شبی با خورشید)
• راپسودی چهارگاه (از آلبوم شبی با خورشید)
• مرغ سحر ساخته مرتضی نی داوود – تنظیم کیوان ساکت
• چهارفصل (بهار) از آلبوم دیدار شرق و غرب
• کاپریس 24 (از آلبوم دیدار شرق و غرب)
• چارداش اثر مونتی (از آلبوم دیدار شرق و غرب)
• فسانه با صدای ایرج بسطامی (از آلبوم فسانه)
• درآمد ابوعطا (از آلبوم فسانه)
• درآمد راست پنجگاه (از آلبوم فسانه)
• وای بر دل من (از آلبوم فسانه)