فلسفه نماز وگناه و آتش در نزد ایرانیان باستان.
ابتدا توضیح بدهم که آیین زرتشت یک آیین یکتا پرستی بوده و اهورا مزدا, خدای ایرانیان بوده که او را هستی بخش جهان می دانستند
در اینجا مهمترین گناهان کبیره را از نظر کیش زرتشت برایتان بیان می کنم :
در اوستا مهمترین گناهان کبیره عبارتست از : دروغگوئی , بی عفتی, خست , خود خواهی , آز ,ربا خواری ,رشک و حسد ,حق نا شناسی ,غرور , خود بینی , خود پسندی ,جادوگری ,کلاهبرداری ,اعتقاد به خرافات ,پیمان شکنی , بیداد گری ,دزدی , کینه توزی ,خشم , افترا , سخن چینی, تنبلی و بیعلاقگی نسبت به امور خانواده و اجتماع , بی وفایی ,بت پرستی( قابل توجه کسانی که آنان را آتش پرست می خواندند و می خوانند ) , ستمگری نسبت به حیوانات و آزار و اذیت آنان , ریاضت کشی و گدایی ,فحشاء و زناء و لواط وعدم رعایت مقررات بهداشتی , خودکشی ,قتل نفس,گریه و زاری برای مرده , تعمد و خود داری از کسب علم و دانش ومعرفت.
حال درکیش زرتشت این آیین اجداد پیش اسلام مان , انجام گناه را اینطورمیپندارد :
که اراده ی انسان از اجرای گناه نیرومند تر است و شخص میتواند بدلخواه خود از انجام گناه بپرهیزد یا بدان تسلیم گردد .
پس خوشبختی و بدبختی وگناهکاری و بیگناهی بستگی به خواست ما دارد و ما می توانیم با استفاده از موهبت آزادی اراده از زندگی خود سرودی دل انگیز بخوانیم ویا آن را به آهنگی شوم وغمزا تبدیل کنیم .
میخواهم بدانید که آیین زرتشت یک آیین یکتا پرستی بوده و اگر کسی به شما گفته که آتش پرستی بوده آن نشات از نادانی آنهاست و همچنین فلسفه آتش رادر آیین زرتشت برایتان توضیح میدهم .
برخلاف آنچه که شایع شده است بلکه از آنجا که آتش بزرگترین پاک کننده است و در عین حال نورانی ترین عنصر است آنرا رمز و سنبل اهورامزدا میدانند فردوسی( پردیس) در این باره میگوید:
نگویی که آتش پرستان بدند پرستنده ی پاک یزدان بدند
زرتشت با انتخاب آتش به عنوان نشانه ی کیش خویش از پیروان خود خواسته که:
1 -همچون آتش پاک و درخشنده باشند .
2-همانگونه که شعله های آتش پیوسته رو به بالاست پیروان وی نیز بسوی بالا یعنی بطرف روحا نیت انسانیت و ترقی و تعالی عروج یابند.
3- بدانسان که زبانه های آتش هیچگاه به سمت پایین میل نمیکند تا مجذوب خواسته های پست نشوند.
4- همانگونه که آتش چیزهای ناپاک را پاک میکند و خود آلوده نمیشوندآنها نیز با بدی بستیزند بی آنکه خود به آن بیالایند.
5-همانگونه که آتش با هر چه برخورد کند آن راپاک میسازد(میکروب های آن را از بین میبرد)شما نیز دیگران را چون خود پاک و مهربان سازید.
6-آتش تا آخرین لحظه فعال و بیقرار است پس انسان نیز تا آخرین لحظه کار و کوشش کند
حال نماز و شرایط آن در کیش زرتشت :
نماز در کیش زرتشت شبانه روز به5 قسمت تقسیم شده و هر یک نماز ویژه ای دارد. 1- از برآمدن آفتاب تا نیمروز 2-از نیمروز تا ساعت 3 بعدظهر 3-از ساعت 3 تا آغاز شب و پیدایش ستارگان 4- از ابتدای شب تا نیمه آن 5-از نیمه شب تا برآمدن آفتاب و هر یک نماز ویژه ای داشته است و حال شرایط نماز را در آیین زرتشت بدانید: 1-پاک بودن بدن از هر گونه کثافت و نجاست 2- پاک بودن لباس از هر گونه پلیدی و نسا (=تن مرده و لاشه حیوانات و هر چیزی بدان پیوسته باشد ) و وهیر نسا(=مانند مو و خون و ناخن و نظایر آن ) 3-در برداشتن سدره و کشتی 4- شستن دست و صورت(به عبارت دیگر وضو داشتن ) 5- پاک بودن جای نماز از هر گونه پلیدی و نسا 6- محل نماز از کسی به زور گرفته نشده باشد و یا از پول دزدی خریده نشده باشد .
لازم بذکر است که این تعالیم از شاهان به آن قدرتمندی ( مانند کوروش و داریوش و ...) افرادی منطقی و عادل ساخت وبعنوان نمونه کوروش اولین کسی بود که اندیشه دموکراسی را برقرار کرد .( درتسخیر بابل توسط کوروش و رفتار او با مردم آن شهرواحترام او نسبت به اعقاید بابلیان ویهودیان و عدالت او در منابع ایرانی و خارجی و کتب الهی تورات و انجیل و ? سخنهای زیادی به میان آمده است ) .
( تاریخ 10000 ساله ایران جلد اول-آقای عبدالعظیم رضایی