http://www.chn.ir/News/?section=2&id=46381
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=47020
تخت جمشید پایتخت داریوش بزرگ
تخت جمشید (Ttakht -e- Jamshid) نام محلی پایتخت داریوش بزرگ است؛ که از لحاظ وسعت، عظمت و شکوه، مهمترین مجموعه باستانی هخامنشی در ایران است. این مجموعه بی نظیر در دامنه کوه رحمت (کوه مهر)، در مقابل جلگه مرودشت و 55 کیلومتری شمال شرقی شیراز قرار دارد. یونانیان و به تبع آنها اروپائیان، گاهی آنرا "پرسه پلیس"، "پرسَپُلیس" (با کسر "پ" اول، فتح "سین" اول و ضم "پ" دوم) یا "پرسپولیس" (persepolis) می خوانند؛ اما نام تاریخی آن که در کتیبه های کاخ ها ثبت شده پارسَه (parsa) به معنای شهر مردمان پارسی است.
آثار تاریخی به جای مانده در آن، از باشکوه ترین مجموعه های تاریخ ایران و جهان است. این بنا در زمان داریوش اول از پادشاهان هخامنشی در سال 518 قبل از میلاد به قصد ایجاد پایتختی آئینی در جلگه مرودشت، بر دامنه کوه مقدس رحمت (کوه مهر) بنیان نهاده شد و ساخت آن جمعا حدود120 سال به طول انجامید.
مجموعه تخت جمشید به وسعتی حدود 135000 متر مربع و تماما از سنگ ساخته شده است. در میان سنگها از هیچ گونه ملاتی استفاده نشده اما در بعضی نقاط، سنگها را با بست های آهنی به نام دم چلچله ای به هم اتصال داده اند و از چفت هایی سربی استفاده کرده اند.
مجموعه تخت جمشید شامل هفت کاخ (تالار)، نقوش برجسته، پلکانها، ستونها، و دو آرامگاه سنگی است. جمعا بیش از سه هزار نقش برجسته در ساختمان ها و مقبره های تخت جمشید وجود دارد که به طرز خارق العاده ای هماهنگ می باشند.
در قسمت بالای تخت جمشید، در دامنه کوه رحمت؛ دو آرامگاه وجود دارد که آرامگاه اردشیر دوم و اردشیر سوم می باشد. تخت جمشید حدود دویست سال محل سکونت شاهان هخامنشی بوده تا اینکه در 330 پ.م. اسکندر مقدونی (که ایرانیان او را پلید و دیو خو نامیده اند) آنرا سوزاند. تاریخ نگاران در مورد علت این آتش سوزی اتفاق رای ندارند. عده ای آنرا ناشی از یک حادثه غیر عمدی می دانند، عده ای دلیلش را جلب خوشنودی و ارضای بوالهوسی های "طائیس" روسپی مشهور آتنی توسط اسکندر دیو خو؛ و برخی این اقدام اسکندر را تلافی ویرانی شهر آتن (و معبد آرتیمیس در آن) بدست خشایارشا می دانند.
از میان کاخهای تخت جمشید کاخ آپادانا از همه قدیمی تر و باشکوهتر بوده است. ساختن این کاخ به دستور داریوش (521-485 پ.م.) در حدود سال 515 پ.م. آغاز شده و سی سال به طول انجامیده است. این کاخ 3660 متر مربع مساحت دارد. تالار اصلی 36 ستونی (6*6) و در شرق و غرب و شمال دارای ایوانهای 12 ستونی (2*6) است؛ مهمترین نقوش تخت جمشید در پله های ایوان شرقی که گویا در ابتدا ورودی اصلی کاخ بوده حکاکی شده اند. ارتفاع ستون های آپادانا تقریبا بیست متر و بسیار مستحکم بوده؛ به نحوی که تا زمان قاجار هنوز 13 ستون از ستونهایش بر افراشته باقی مانده بود.
کاخ دیگری که همزمان با آپادانا ساخته شده کاخ داریوش (تَچَر) است که به دلیل آنکه با سنگهای خاص بسیار صیقلی ساخته شده است معاصران آنرا تالار آیینه نامیده اند. این کاخ دارای 12 ستون (3*4) و ایوانی در جنوب با 8 ستون (2*4) است؛ و به عنوان سکونتگاه شاه مورد استفاده قرار میگرفته است.
کاخ مهم دیگر کاخ صد ستون است که ساختن آن توسط خشایار شاه (486-465 پ.م.) در حدود سال 470 پ.م. آغاز شده و بیست سال به طول انجامیده. این کاخ با 4700 متر مربع مساحت وسیعترین کاخ تخت جمشید است؛ که ایوانی 16 ستونی (8*2)درشمال دارد. ارتفاع ستونهای کاخ 14 متر بوده و ساخت آن در زمان اردشیر اول (465-424 پ.م.) پایان یافته است.
پلکان ورودی اصلی تخت جمشید که در شمال غربی واقع است، توسط خشایار شاه ساخته شده و جمعا 111 پله در هر سمت دارد. طول هر پله 6.90 متر، به عرض 38 سانتیمتر و ارتفاع هر پله 10 سانتیمتر است؛ که برای حرکت آسان و محترمانه افراد بسیار مناسب بوده است.
در بالای پلکان اصلی "دروازه ملل" قرار دارد که کتیبه ای به سه زبان پارسی باستان، عیلامی و بابلی (هر یک 20 سطر) در سر در آن نگاشته شده است که در آن خشایار شاه پس از ستایش اهورمزدا و معرفی خود آورده است: گوید، خشایار شا: این بارگاه همه ی ملل (دروازه ی ملل) را من به توفیق اهورمزدا ساختم...
کاخ خشایار شاه،کاخ مرکزی (تالار شورا) کاخ اندرونی و حرم سرا و کاخ خزانه از دیگر بناهای مهم تخت جمشید است.
از آنچه امروز از تخت جمشید بر جای مانده؛ تنها می توان تصویر مبهمی از شکوه و عظمت کاخها در ذهن مجسم کرد. با این همه می توان به مدد یک نقشه تاریخی که جزئیات معماری ساختمان کاخها در آن آمده باشد و اندکی بهره گیری از قوه تخیل، به اهمیت و بزرگی این کاخها پی برد. نکته ای که سخت غیر قابل باور می نماید این واقعیت است که بخشهایی از این مجموعه عظیم و ارزشمند هزاران سال زیر خاک مدفون بوده تا اینکه در حدود 70 سال قبل کشف شد.
چرخ بازیگر از این بازیچه ها بسیار دارد
وی یک شب در آن محل بیتوته کرد. فردا شب وی را به بهانه ای به حوضخانه راهنمایی کردند. زمانی که از دالان در حال عبور بود زمینش زدند و به زحمت زیاد خفه اش کردند.(چون شاه قسم خورده بود که خون او را نریزد)
وی در نویسندگی آنچنان تبحر داشت که روایت میکنند زمانی که محمدشاه قاجار دستور داد تا او را حبس کنند سفارش کرد که کاغذ و قلم در اختیار وی قرار ندهند و اگر چیزی برای شاه نوشت، برایش نیاورند زیرا:«در قلم این مرد معجزه ای نهفته است و می ترسم خواندن نوشته های او مرا اغوا کرده و از تصمیمی که نسبت به او اختیار کرده ام باز دارد.
| |
استان: آذربایجان غربی | |
همایش تخصصی موزهداری با عنوان موزهها عامل توسعه اجتماعی با حضور مدیران موزههای سراسر کشور در ارومیه آغاز به کار کرد. به گزارش میراث آریا (chtn) به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی آذربایجان غربی،این همایش با هدف ارائه راهکارهای جدید، روشهای جذب مخاطب برای موزهها، ارائه روشهای جدید موزهداری، تقویت بدنه کارشناسی موزهها و ایجاد ارتباط دو سویه بین مدیران موزهها و مسئولان فرهنگی کشور به مدت دو روز در سالن همایشهای هتل ساحل ارومیه کار خود را آغاز کرد. در مدت برگزاری همایش تخصصی موزهداری، مدیران موزههای کشور در نشستهایی تخصصی با عنوان طرح محتوایی موزههای کشور، ساماندهی موزهها و اکو موزهها و سایت موزهها شرکت میکنند و در خصوص موضوعات مطرح شده آموزش خواهند دید. برگزاری کارگاه عملی اکوموزه در محوطه تاریخی تخت سلیمان تکاب از دیگر برنامههای این همایش دو روزه است. مدیر موزههای کشور در آئین آغاز به کار این همایش با اشاره به نقش حیاتی موزهها در جوامع بشری از موزهها به عنوان مروج ناب ترین و ماندگارترین پدیدههای فرهنگی نام برد و خاطرنشان کرد: سنگ بنای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بر روی موزهها نهاده شده است. محمد حسین فراهانی بر نوعآوری و خلاقیت در احداث موزهها با هدف جذب گردشگران تاکید کرد و گفت: پژوهش در موزهها باید نهادینه شود و موزهها به دانشگاههای فرهنگی تبدیل شوند تا بتوانند تاریخ و تمدن ایران زمین را به خوبی به نسل آینده انتقال دهند. وی با بیان اینکه هماکنون یک میلیون و هفتصد هزار شی تاریخی در 186 موزه کشور وجود دارد افزود: تعداد بازدیدکنندگان از موزه های کشور در شش ماهه نخست سال جاری با رشد 30 در صدی نسبت به سال گذشته به هفت میلیون نفر رسیده است که باید با برنامهریزی و توسعه کمی و کیفی موزهها این تعداد به بیست میلیون نفر برسد که این امر از اهداف سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور در راستای تحققف سند چشمانداز بیست ساله به شمار میرود. مدیر موزههای کشور مرمت، تجهیز و بازسازی 273 موزه، ساخت و راهاندازی 12 موزه منطقهای و طراحی، ساخت و توسعه سایت موزهها، اکوموزههای روستایی عشایری و کویری و همچنین موزههای خصوصی را از مهمترین برنامههای در دست اجرای مدیریت موزهها در کشور برای رسیدن به این اهداف عنوان کرد. رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اذربایجان غربی نیز در این همایش، موزه داری را هنری برای گفتگو نسل جدید با نسلهای گذشته دانست و گفت: هر شی تاریخی در موزه نمادی از انسانی فرهیخته و دانشمند در تمدن کهن ایران زمین است که موزه داران این شکوه و عظمت را با بیان سیر تاریخی اشیا به نسلهای مختلف انتقال میدهند. جهانگیرزاده نماینده ارومیه نیز در این همایش بر اهمیت احساس مسئولیت و تعهد اجتماعی موزهداران برای پاسداری و انتقال تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران بزرگ و تاکید کرد و گفت: در صورتی که موزهداران بعنوان معلمان فرهنگی نقش حساس خود را به خوبی ایفا کنند باعث پویا شدن نسل آینده و در نهایت توسعه ملی خواهند شد./ |
مشاور امور موزهها در معاونت فرهنگی تاکید کرد: | |
ارتباط با یونسکو برای آموزشهای فصلی موزه داری | |
توجه ویژه به نمایشگاههای هنری، علمی، پزشکی، مراکز آرشیو، کتابخانه، مراکز اسناد و نگارخانهها که خود نوعی موزه هستند، میتواند در تقویت و ارتقای فعالیت موزهها موثر باشد. به گزارش میراث آریا (chtn) مشاور امور موزه ها در معاونت فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در دومین همایش مدیران موزه کشور در ارومیه با بیان این مطلب افزود: تقویت فضای مناسب شهری، قابل دسترس بودن موزهها، فرهنگسازی لازم توسط رسانههای شنیداری، دیداری، علمی و مکتوب، تقویت حوزه نرم افزاری و سخت افزاری موزهها و ارتقای سطح ارتباط حسی یک اثر، خالق اثر و بازدید کننده توسط راهنمایان موزه از جمله راهکارهای تقویت و ارتقابخشی فعالیت موزهها به شمار میآید. عشرت شائق در ادامه خاطرنشان کرد: توجه لازم به توسعه و تجهیز موزهها برای ارتقای این حوزه مهم و جلوگیری از انهدام فرهنگ بومی بازدید از موزهها از دیگر موارد تقویت و ارتقای فعالیت موزهها اعلام شده است. مدیر مجموعه تاریخی و فرهنگی سعد آباد تصریح کرد: تقویت راهکارهای یادشده منجر میشود تا مردم به جای گشت زنی بیهوده در خیابانها به موزهها مراجعه کرده و با تاریخ شکوهمند خود آشنا شوند. وی با اشاره به لزوم بالا بردن سطح مبادلات کارشناسی علمی، آموزشی، موزهداری، ارتباط با مخاطبان و بازدیدکنندگان موزههای داخلی و موزههای بزرگ دنیا اظهار داشت: در این راستا ارتباط تنگانگ با یونسکو به منظور آموزشهای فصلی، کوتاه مدت و منطقهای موزهداران، یکسان سازی استانداردهای جهانی با استانداردسازی سطح موزهها، تقویت تنوع بخشی به موزههای هنری، تاریخی، تخصصی، علمی، فنی، صنعتی، کاخموزهها، پارک موزهها، موزه اندیشمندان و موزههای محلی یا منطقهای ضروری به نظر میرسد. شائق توجه ویژه به آموزش کارکنان و پژوهش محوری، نگهداری اشیا و معرفی مناسب آنها را از دیگر موارد رسیدن به جایگاه مهم موزهداری اعلام کرد./ |
برج آزادی (شهیاد) در سال 1349 توسط حسین امانت معمار ایرانی که حالا شهروند و ساکن
کانادا است، ساخته شد. در آن سال آقای امانت دانشجوی 26 ساله ای بود که ماموریت یافت
به مناسبت یادبود جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی ایران، میدانی در پایتخت طراحی کند
که نماد "ایران مدرن" و نشان "دروازه تمدن بزرگ" در قرن بیستم باشد.
در سال 1345خورشیدی طرح یک نماد معرف ایران بین معماران ایرانی به مسابقه گذاشته
شد که در نهایت طرح آقای امانت، بیست و شش ساله از دانشگاه تهران برنده و برای ساخت
انتخاب شد.
عملیات بنای برج آزادی در یازدهم آبان 1348 شمسی آغاز و پس از بیست و هشت ماه کار،
در 24 دیماه 1350 با نام برج شهیاد به بهره برداری رسید.