| ||||
|
تخصصی دردندانپزشکی است که شامل تشخیص، جراحی و درمانهای کمکی بیماریها، صدمات و نقایص عملکردی و زیبایی بافتهای نرم و سخت ناحیه دهان و فک و صورت می باشد.
وقتی شما دندانی داریدکه باید کشیده شود، دندانپزشک ابتدا ناحیه را کاملاً بی حس می نماید تا شما احساس ناراحتی ننمائید. پس از کشیدن دندان، دندانپزشک به شما می گوید که چه رژیم غذایی را باید رعایت کنید. در اغلب موارد میزان خونریزی نرمال است. از هر چیزی که ممکن است مانع بهبودی طبیعی شود، خودداری کنید. معمولاً بهتر است تا 24 ساعت، سیگار نکشید.دهانتان را به شدت با آب نشوئید و از نی برای نوشیدن مایعات استفاده نکنید. این کارها باعث جابجا شدن لخته و تأخیر در بهبود می شود. در چند روز اول، اگر شما باید دهانتان را با آب بشوئید، این کار را به آرامی انجام دهید. برای پیشگیری از بروز تورم در ناحیه، یک پارچه سرد یا کیف یخ را در روی ناحیه قرار دهید. در مورد داروهایی که برای کنترل درد می توانیداستفاده نمائید، از دندانپزشکتان سؤال کنید. شما می توانیدسایر دندانها را مطابق معمول مسواک زده و نخ بکشید، ولی دندان مجاور دندان کشیده شده را تمیز نکنید.
1 - تکه گاز گذاشته شده بر محل دندان کشیده شده را به مدت حداقل نیم ساعت با فشار ملایم فک در دهان نگهدارید.
2 - از مک زدن و خالی نمودن مکررآب دهان خودداری کنید.
3 - از خوردن اغذیه سفت و نوشیدنی های داغ در روز اول اجتناب نمائید.
4 - از کشیدن سیگار و پیپ و استفاده از نی برای نوشیدن مایعات تا چند روز خودداری نمائید.
5 - شب اول آن ناحیه مسواک نشود.
6 - از روز دوم باآب و نمک رقیق ولرم و یا محلول شستشوی نمکی روزانه چند بار دهان را به آرامی و بدون پمپاژ نمودن شستشو دهید.
7 - خروج و نشست مقداری خونابه از محل دندان کشیده شده به مدت 2-1 روز طبیعی بوده ونیازی به ویزیت دندانپزشکی ندارد.
8 - در صورت عارض شدن خونریزی در منزل، یک تکه گاز استریل مرطوب شده را بر روی محل دندان کشیده شده گذاشته و با فشار ملایم دهان را ببندید و ضمناً از بیرون دهان، کمپرس سرد (کیسه یخ) نمائید.
9 - در صورتی که خونریزی شدید و غیر قابل کنترل باشد به کلینیک مراجعه نموده و از گذاشتن داروها و مواد محتلف بر موضع اجتناب نمائید.
10 - در صورت عارض شدن درد از استامینوفن استفاده نمائید و از مصرف داروهای مسکن ضد التهابی مثل آسپرین و بروفن به علت اینکه خاصیت ضدانعقادی دارند، خودداری نمائید.
11 - در صورت بروز تورم و عفونت با کلینیک تماس بگیرید.
12 - توجه داشته باشید به علت طولانی بودن زمان بیحسی( معمولاً 4-3 ساعت) و بیحس بودن بافتهای نرم اطراف دندان، لب، گونه یا زبان گاز گرفته نشود.
13 - گاهی اوقات به علت درآمدن لخته خون از حفره دندان کشیده شده، عارضه ای بوجود می آید که اصطلاحاً درای ساکت (حفره خشک) نامیده میشود. این عارضه درد نسبتاً شدیدی داشته و بعد از 3-2 روز بوجود می آید. در صورت بروز آن به کلینیک مراجعه نمائید.
14 - دهان تا چند روز بعد از کشیدن دندان بد طعم بوده و بوی نامطبوعی دارد که طبیعی بوده و نشانه وجود عفونت نمی باشد.
مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی دندان
1 - تکه گاز گذاشته شده بر محل دندان کشیده شده را به مدت حداقل نیم ساعت با فشار ملایم فک در دهان نگهدارید.
2 - به علت طولانی بودن زمان بیحسی (معمولاً 4-3 ساعت) و بیحس بودن بافتهای نرم اطراف دندان، مواظب باشید لب، گونه یا زبان گاز گرفته نشود.
3 - از شستشوی دهان در روز جراحی خودداری نمائید و از مک زدن و خالی کردن مکرر آب دهان اجتناب نمائید.
4 - از روز دوم دهان را به آرامی با سرم نمکی شستشو یا آب نمک رقیق شده و یا محلول ضد عفونی تجویز شده، بعد از هر وعده غذا و در ساعات بیداری، هر سه ساعت شستشو دهید.
5 - مقداری نشت خونابه به مدت چندین ساعت بعد از جراحی دهان طبیعی است. در صورت بروز خونریزی تکه ای گاز استریل بر موضع قرار داده و با فشار ملایم دندانهای مقابل بر روی آن به مدت 30 دقیقه نگهدارید. در صورت ادامه خونریزی این عمل را تکرار نموده و از تعویض گاز با فاصله های زمانی کمتراز 30 دقیقه خودداری نمائید.
6 - بعد از انجام جراحی بر روی جراحت داخل دهان قشر خاکستری رنگی ممکن است دیده شود و دهان تا چند روز بدطعم و بوی نامطبوعی دارد. این حالات طبیعی بوده و نشانگر وجود عفونت نمی باشد.
7 - روز اول رژیم غذایی مایع یا نرم ولرم یا سرد داشته باشید و از روز بعد در صورت عدم ناراحتی از غذاهای معمولی می توانید استفاده کنید (با طرف دیگر فک غذا جویده شود). صرف مایعات و غذاهای کافی و مقوی بعد از جراحی ضروری بوده و در التیام و بهبودی شما تأثیر بسزایی دارد. مراقب باشید از فشار مستقیم لقمه غذایی بر روی ناحیه بخیه زده شده تا یک هفته اجتناب شود.
8 - تورم و درد بعد از جراحی قابل انتظار است. کاربرد کمپرس سرد(کیسه یخ) از خارج دهان، بعد از جراحی و ادامه آن در روز اول (متناوباً) در کاهش تورم مؤثر است.
9 - حداکثر تورم در مدت 48-24 ساعت بعد از جراحی بوجود می آید که سپس تدریجاً کاهش یافته و طی 10-7 روز از بین می رود.
10 - گاهی اوقات بعد از کشیده شدن دندان، لخته خونی از حفره دندان کشیده شده جدا شده و عارضه ای بوجود می آید که اصطلاحاً درای ساکت (حفره خشک) نامیده می شود. این عارضه چند روز بعد از درآمدن لخته ایجاد شده و درد نسبتاً شدیدی دارد. در صورت حادث شدن این عارضه با کلینیک تماس بگیرید.
11 - بعد از جراحی تا چند روز از کشیدن سیگار و پیپ و استفاده از نی برای نوشیدن مایعات خودداری نمائید.
12 - قرار دادن دو بالش در زیر سر به هنگام استراحت توصیه می گردد.
13 - مسواک زدن دندانها از روز بعد از جراحی بدون اشکال بوده و دقت نمائید به مدت یک هفته از مسواک زدن مستقیم بخیه ها خودداری شود.
14 - یک هفته بعد از عمل جراحی جهت کشیدن نخ های بخیه به کلینیک مراجعه نمائید
وقتی درد دندان برای شما تحمل ناپذیر می شود
وقتی که یک درد شبانه به سراغ شما می آید و شما را وادار می کند که تا صبح در رختخواب به خود بپیچید، دیگر کار از کار گذشته است. در آینه که دقیق می شوید، خال سیاه رنگ کوچکی را روی دندانتان به یاد خواهید آورد که حالا تبدیل به یک حفره سیاه و عمیق شده، یا یک پرکردگی قدیمی دندان که مدتها پیش از جای خود خارج شده و حالا بر اثر اهمال کاری شما و شکستن قسمتی از تاج، دندان تبدیل به توده بی شکلی همراه با چرک و التهاب شده است. در این گونه موارد با خوردن مسکنهای پیاپی یا گذاشتن عصاره گل میخک روی دندان، کاری از پیش نخواهید برد. دردی که برای دقایقی آرام می شود به ناگاه با خوردن یک لیوان آب سرد یا چای داغ یا فشاری ناگهانی حین جویدن، دوباره بازمی گردد و امان شما را می برد. در اینگونه موارد تنها راه حلی که به ذهنتان می رسد این است که شال و کلاه کنید و در حالی که دست خود را روی گونه تان می فشارید، سراغ دندان پزشک بروید.
درون دندان چه خبر است؟
در قسمت مرکزی دندانها، بافت نرمی به نام "پالپ" وجود دارد. پالپ یا مغز دندان همانند دیگر اعضای بدن شامل انبوه مویرگهای خونی، عصب و سلولهای همبندی است و از آنجایی که تنها جزیی از دندان است که در آن رشته های عصبی وجود دارند، در اصطلاح عامیانه به "عصب دندان" موسوم است.
با پیش روی پوسیدگی در یک دندان و نفوذ آن به ناحیه پالپ و یا با شکستن یک دندان و نفوذ ترک به ناحیه پالپ، پالپ آسیب می بیند. باکتری ها به داخل پالپ نفوذ می کنند و این منطقه عفونی می شود. با انتقال عفونت از نوک ریشه به داخل استخوان یک کیسه چرکی به نام "آبسه" درست می شود. اگر این بافت عفونی پالپ خارج نشود، درد و تورم ایجاد می شود.
تکلیف دندانهای کرم خورده چیست؟
تا پیش از اینکه درد به سراغ شما بیاید، شاید بتوان دندان پوسیده را با یک ترمیم ساده و صرف کمترین هزینه احیا کرد. اما اغلب ما تنها زمانی به یاد دندانهایمان می افتیم که از شدت درد و تورم کلافه شده ایم. در اینگونه موارد دندان پزشک تنها دو راه پیش روی شما می گذارد: کشیدن دندان یا درمان ریشه.
باید باور کنید که برای دندان شما هیچ جایگزین بهتر و مناسب تری از خودش وجود ندارد. پس برای کشیدن دندان به هیچ وجه عجله نکنید. اگر دندان پزشک کوچکترین احتمالی برای باقی ماندن و کارایی دندان شما قایل است، سعی کنید که دندانهای دردناک خود را نگه دارید و "درمان ریشه" را برای رهایی از درد جانکاه خود انتخاب کنید.
عصب دندان را بِکُشیم یا بکشیم؟
از آنجا که برای رهایی از درد شما، دندان پزشک پس از تهیه حفره ای در دندان، پالپ دندان را توسط ابزار خاصی خارج می کند، اصطلاح "عصب کشی" برای این کار رایج شده است. اما از آنجا که علاوه بر عصب دندان، تمامی نسج پالپ هم از کانال ریشه خارج می شود، اصطلاح عصب کشی چندان برای این کار مصداق نمی یابد.
"عصب کُشی" اصطلاح عامیانه دیگری است که به این کار اطلاق می شود. ریشه این عبارت به زمانی بازمی گردد که برای ساکت کردن درد دندان، ماده ای سوزآور و قلیایی نظیر سیانور یا روغن ترمز(!) را روی قسمت پوسیده دندان قرار داده و موجب سوزاندن نسج داخل پالپ می شدند. اما "درمان ریشه" معادل مناسبی است برای عملی که در دندان پزشکی با عنوان "اندو دنتیکس" معروف است.
"اندو" یک واژه یونانی به معنای "داخل" است و "odont" (اُدُنت) به معنای دندان، و درمان اندودنتیکس به معنای داخل دندان (پالپ) است. در این روش درمانی پالپ ملتهب و عفونی از داخل ریشه خارج می شود، کانال ریشه با دقت و ظرافت تمیز شده، شکل داده می شود و در نهایت داخل کانال پر و مسدود می شود.
|
+ نوشته شده در شنبه پانزدهم اردیبهشت 1386ساعت 4:33 PM توسط عباد طهماسبی |
< type=text/java>
GetBC(25);
>
نظر بدهید
خیلی از شماها حداقل یک بار عصب کشی را تجربه کرده اید. معمولا کسی که کارش به عصب کشی می رسد، قبل از آن یک دوره درد دندان را تحمل کرده است و معمولا خود مراحل عصب کشی هم ممکن است همراه با درد باشد. در نهایت بعد از عصب کشی هم ممکن است چند روزی درد داشته باشیم. همه این موارد باعث می شود که عصب کشی یاد آور درد برایمان باشد.
من طی این 12 سال مطب داری دریافته ام که بیماران درباره ی عصب کشی و مراحل اجرای آن ابهامات زیادی دارند. لذا در مطب سعی می کنم در طی انجام کار، بیماران را با مسائل پیرامون آن آشنا کنم. در این مطلب هم سعی کرده ام مراحل مختلف عصب کشی را برای شما توضیح دهم. (روی تصاویر کلیک کنید تا آنها را واضح تر مشاهده کنید.)
1- تصویر بالا دندانی را نشان می دهد که دچار پوسیدگی شده و به عصب رسیده است.
ورود میکروب ها به پالپ دندان باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افزایش حجم پالپ می شود. با توجه به اینکه پالپ دندان در یک محفظه بسته واقع شده، باعث افزایش شدید فشار داخلی آن می شود. این افزایش فشار، منجر به فشار آمدن به پایانه های عصب دندان شده و درد دندان شروع می شود.
علت افزایش درد دندان در شب این است که موقعی که دراز می کشیم، فشار داخلی پالپ دندان باز هم بیشتر می شود.
در زمان های قدیم سیخ داغ شده را به محل پوسیدگی وارد می کردند و دندان درد خوب می شد. علت آن بود که با سوراخ کردن سقف پالپ و جاری شدن خون، فشار داخل پالپ کاهش پیدا کرده و درد کم می شد.
ما هم در مطب، جلسه ی اول چنین کاری می کنیم، البته مُدرن تر و استریل تر؟! ما با بی حسی و فرز و توربین دندان پزشکی پالپ را باز کرده و پانسمان می کنیم و این کار باعث خوب شدن دندان درد می شود.
2- بعد از تمیز کردن و برداشتن پوسیدگی به کانال های داخل ریشه دسترسی پیدا می کنیم. این کانال ها باید از هر نوع بافت نرم و احتمالا میکروب پاکسازی شده و کانال ها فرم داده شوند. این کار به وسیله فایل ها انجام می شود. بعد از این مرحله کانال های ریشه، آماده پُر کردن می شود .
3- کانال های ریشه با موادی به نام گوتا پرکا پُر می گردد. این مواد سازگار با نسوج انسانی است و موادی همراه دارد که باعث مشاهده ی آن توسط رادیوگرافی می شود. در ضمن توانایی شکل پذیری و فشرده شدن را دارد.
تا این مرحله به دو بار رادیو گرافی نیاز است تا بتوان طول کامل ریشه دندان را اندازه گرفت و از پُر شدن کامل ریشه مطمئن شد. پُر کردن کامل دندان اهمیت به سزایی دارد و عدم مهر و موم شدم کامل ریشه، باعث شکست درمان ریشه دندان خواهد شد.
بعد از پُر کردن ریشه، معمولا دندان به دو علت پانسمان موقت می شود: اول اینکه این درمان ها وقت گیر است و معمولا بیمار خسته می شود. ثانیا این کارها احتمال درد و ناراحتی های بعد از عصب کشی را به همراه دارد.
بنابراین معمولا پُر کردن کامل دندان را به جلسه ی بعد و اطمینان از قطع شدن درد احتمالی، موکول می کنیم.
4- ترمیم تاج دندان های عصب کشی شده باید با دقت صورت بگیرد، چون هم نسج دندانی زیادی تخریب شده و هم به علت عصب کشی دندان خشک و شکننده می شود.
قبل از اینکه مراحل مختلف پُر کردن دندان را شرح دهم، لازم است نگاهی به قسمت های مختلف یک دندان سالم داشته باشیم (روی تصویر بالا کلیک کنید).
مهم ترین مسئله در این تصویر این است که به موقعیت عصب دندان توجه داشته باشید. همانطور که در تصویر مشاهده می کنید، عصب دندان از سطح دندان فاصله بیشتری دارد تا از کناره های دندان. لذا پوسیدگی های کنار دندان زودتر به عصب می رسند تا اینکه از شیارهای سطح دندان پوسیدگی رشد کند.
مسئله بعد این است که تا پوسیدگی به عصب نرسیده، می شود دندان را بدون عصب کشی پُر کرد و این ربطی به عمق پوسیدگی ندارد، یعنی حفره ی پوسیدگی چه 1میلی متر باشد و چه 7 میلی متر، اگر به عصب دندان نرسد، پُر کردن احتیاج به عصب کشی نخواهد داشت. ولی اگر حتی به اندازه ی نوک سوزن پوسیدگی روی عصب دندان را باز کند، این دندان نیاز به عصب کشی خواهد داشت .
البته اگر به طور تصادفی (نه به خاطر پوسیدگی) عصب دندان باز شود، راه های درمانی دیگری مثل دایرکت پالپ کپ و .... برای آن وجود دارد که از حوصله ی این مقاله خارج است.
در مجموع اگر پوسیدگی دندان به عصب برسد، باید آن را عصب کشی کنیم و بعد دندان را پُر کنیم، حال چه درد داشته باشیم و چه نداشته باشیم. در حالیکه اکثر افراد فکر می کنند که فقط وقتی دندان را عصب کشی می کنیم که درد داشته باشیم.
تصویر بالا را نگاه کنید. این شکل دندانی است که پوسیدگی تا کناره های عصب دندان رفته، ولی هنوز به عصب دندان نرسیده است. در چنین حالتی معمولا دندان به سرما و گرما حساس می شود و با خوردن چیزهای شیرین ممکن است درد خفیفی روی دندان احساس کنیم.
نکته ی دوم در این تصویر این است که وقتی پوسیدگی از شیارهای دندان شروع می شود، دیگر از سطح گسترش پیدا نمی کند، بلکه از عمق گسترش پیدا کرده و مثل یک کوزه، دارای دهانه ای تنگ و بدنی وسیع است.
از این تصویر نتیجه می گیریم که نباید از ظاهر دندان، در مورد پوسیدگی آن قضاوت کرد، زیرا در ظاهر ممکن است پوسیدگی کم به نظر برسد، ولی ممکن است به عصب رسیده باشد.
پس به طور منظم برای چک کردن دندان ها، نزد دندان پزشک خود بروید تا در مراحل اولیه یدرمان تشخیص داده شود.
اولین کاری که ما برای پُر کردن دندان انجام می دهیم، برداشتن پوسیدگی های دندان است. به شکل بالا دقت کنید.
مقدار برداشت پوسیدگی بیشتر از خود فضای پوسیده شده است. علت آن است که مینای موجود در بالای فضای پوسیدگی، UN SUPPORT بوده و باید برداشته شود. علت دوم این است که ما برای دسترسی به عمق پوسیدگی مجبوریم به اصطلاح دهانه ی این پوسیدگی کوزه مانند را باز کنیم.
تهیه حفره های دندان پزشکی قوانین خاصی دارد که تمامی دندان پزشکان در مورد آن آموزش کامل دیده اند. نترسید دندانتان را اضافی برنمی دارند!
بعد از برداشت کامل پوسیدگی، ته حفره را چک می کنیم که روی عصب دندان باز نشده باشد. در صورتی که مطمئن شدیم که عصب دندان باز نیست، از موادی برای حفاظت عصب دندان(روی قسمت هایی که نزدیک عصب است)، استفاده می کنیم(همانند شکل بالا).
این مواد به دو علت استفاده می شوند:
1- عصب دندان را از تحریکات مختلف حرارتی حفاظت می کنند.
2- این مواد حاوی یون هایی است که عصب دندان را برای ساخته شدن مجدد تحریک می کنند و این برای استحکام عاج باقی مانده ی زیر پُر کردگی مفید است.
در مرحله ی آخر دندان را با آمالگام پُر می کنیم. آمالگام ماده ای است که ساختمان اصلی آن را نقره و جیوه تشکیل می دهد.
زمانی شایع کرده بودند که جیوه ی موجود در آمالگام برای بدن مضر است، در حالی که اصلا اینطور نیست. ما دندان پزشکان علت این شایعات را می دانیم، شما فکر خود را مشغول آن نکنید.
همین قدر بگویم که برای دندان های خلفی هنوز هم بعد از گذشت 100 سال ماده ای مناسب تر از آمالگام ساخته نشده است. البته تلاش های زیادی برای استحکام بخشیدن به مواد همرنگ دندان انجام می شود، ولی هنوز در مقایسه با آمالگام، عقب هستند.
اعتیاد چیست؟
همزمان با روز جهانی مبارزه با اعتیاد، نمایشگاهی از عکسهای حجت سپهوند - عکاس مستند اجتماعی - در شهرهای هرات افغانستان و تهران برپا میشود.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهای تجسمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) 70 قطعه عکس 45×30 که حاصل سه سال کار سپهوند با موضوع اعتیاد است، توسط مرکز آموزش و فرهنگ پیشگیری از اعتیاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاهی با عنوان منگ در مرکز شهر هرات به نمایش گذاشته میشود.
همزمان با نمایشگاه یادشده پنجم تیرماه نمایشگاه چرخشی یکماهه “منگ” با 17 قطعه عکس 2×1 متر که بر روی صفحهای از آلومینیم چاپ شده، در هفت ایستگاه تهران و کرج آغاز میشود. این نمایشگاه در هر ایستگاه چهار روز میماند و به ایستگاه بعدی منتقل میشود.
سپهوند در گفتوگو با خبرنگار ایسنا از انتشار یک میلیون بروشور درباره اعتیاد خبر داد و گفت: مضمون انتخاب شده در متن این بروشورها ادبی و تاثیرگذار است که در اختیار مسافران قرار میگیرد. متروی تهران روزانه 200 تا 300 هزار مسافر رفت و برگشتی دارد که در مدت برپایی نمایشگاه حدود پنج میلیون نفر چشمانشان به عکسهای اعتیاد میافتد.
نمایشگاه منگ در متروی تهران با همت سازمان مردمی جمعیت مبارزه با اعتیاد، دفتر آموزش و فرهنگ پیشگیری از اعتیاد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستاد مبارزه با مواد مخدر و نیز دفتر کنترل مواد مخدر و جرائم آن وابسته به سازمان ملل متحد UNODC در تهران برگزار میشود.
تعدادی از عکسها :